WAK-gezichten 2023: Riccardo – Componist

Patty Peppe Photography

Riccardo – Componist

Riccardo Fortunato en Esther Schopman zullen samen hun muzikale cocktail op 4 juni van 13:00 tot 13:45 uur vanuit de Grote Kerk over de Oude Markt laten galmen. De mix zal bestaan uit synthesizers, viool en de carillon van de kerk. “Bij het componeren heb ik geprobeerd al die verschillende instrumenten goed samen te brengen, maar ook hun eigen krachten weer te geven.” vertelt Fortunato over zijn stukken, die vorig jaar zijn masteropleiding ‘Sound of Innovation’ aan de ArtEZ in Enschede heeft afgerond. Naast Fortunato en Schopman spelen ook drie muziekstudenten van de ArtEZ mee.

“In ons optreden stellen we oud en nieuw tegenover elkaar, maar proberen we ook de eigen kracht van alle instrumenten te bellichten. Die combinatie resulteert uiteindelijk weer in iets nieuws, vetera et nova; oud en nieuw dus.” legt Furtanato uit.

Het meest prominente instrument uit de groep, de carillon, is in vergetelheid geraakt merkt ook Schopman die de klokken bespeelt: “We proberen als beiaardiers up-to-date te blijven en hopen ook de carillon meer in het stadsbeeld en waardering te kunnen brengen.” aldus Schopman.

Fortunato kreeg zijn eerste pianolessen van de organist uit het dorpje waar hij woonde: “Ik was 10 of 11 toen ik begon en speelde ongeveer 4 jaar. Ik merkte al snel dat alleen Bach spelen me niet echt voldoening gaf. Vaak kwam ik eerder naar de les om ook andere dingen te spelen.” vertelt Fortunato. Helaas overleed Fortunato’s docent kort na zijn eerste lesjaren en stopte hij met de piano. “Daar heb ik nu een beetje spijt van, dus ben ik als ervaren muzikant weer begonnen met pianoles.” voegt hij lachend toe.

Voor Fortunato was het nooit de vraag iets met muziek te doen of niet, alleen welk instrument. “Ik wilde na een tijdje niet meer de muziek van anderen spelen, maar zelf iets maken, dat was de trigger voor mijn eerste producties. Dat begon op de computer waar ik toegang tot ieder denkbaar instrument had.” aldus Furtanato. “Op dat moment ging er voor mij een wereld open, plotseling kon ik klassieke instrumenten met elektronische sounds mixen.” Met terugblik constateert Furtanato dat het componeren altijd al zijn ding was, zowel elektronisch als klassiek: “Eigenlijk delen de twee muziekstijlen dezelfde mindset, ook lijken ze elkaars vijanden.”

Fortunato en Schopman hebben elkaar ontmoet op het conservatorium in Enschede toen Fortunato daar zijn opleiding volgde. Met de WAK zullen ze samen optreden en sluiten verdere samenwerkingen ook niet uit. “De combinatie met Esther en het carillon is definitief een nieuwe ervaring voor mij. Het is heel uitdagend voor de carillon iets te schrijven omdat het instrument niet te vergelijken valt met wat men zo kent, maar dat maakt het ook innovatief.” vertelt Fortunato.

Fortunato heeft als grootste doel van zijn muziek te kunnen leven, maar wil zich nog lang niet tevreden geven. “Ik stop nooit met leren als componist en muzikant, het maakt niet uit wat ik doe, ik zie alles als vooruitgang. Ik zou me verheugen op mooie samenwerkingen met orkesten of een optreden op GOGBOT.”

 

Voor wie nu al een innovatieve combinatie van instrumenten wil ervaren kan zich 4 juni rond de Grote Kerk verzamelen om 13:00.