Doe mee!

Wie kan meedoen?

Wie kan meedoen met de WAK in Enschede? Iedereen die actief aan amateurkunst doet. In je eentje, samen of in een groep of vereniging. Jong of oud, beginner of gevorderd. Het maakt niet uit. Je kunt je passie voor jouw kunst laten zien en laten bekijken.

Dat kan met bijvoorbeeld een wervelend optreden, inspirerende workshops, een boeiende expositie, een open huis, een openbare repetitie of een flashmob. Voorwaarde is dat jij / jouw groep uit Enschede komt én dat het optreden / de expositie / etc. in Enschede plaatsvindt.
Op deze pagina lees je hoe je meedoet aan de WAK.

WAK Enschede is onderdeel van de landelijke campagne iktoon.

WAK Enschede – za 23 oktober t/m zo 31 oktober 2021

WAK staat voor Week van de Amateurkunst. Het is een evenement voor iedereen die in zijn vrije tijd actief met kunst bezig is én voor iedereen die daarvan wil genieten!

In 2021 vind de WAK Enschede voor de 11e keer plaats:

zaterdag 23 oktober tot en met zondag 31 oktober 2021.

We kijken naar veilige, corona-proof manieren om amateurkunst voor het voetlicht te brengen. We zijn nog in gesprek met mogelijke partners, en kijken voorzichtig naar mogelijkheden.

Meer info hierover volgt. Wil je niet wachten? Stel je vraag in de mail via info@wakenschede.nl.

WAK 2020

In het najaar van 2020 omvatte de WAK de volgende onderdelen:

1Twente

We hebben een partner gevonden in 1Twente. Tijdens de WAK bieden zij een podium door amateurkunstenaars in de studio te ontvangen, een optreden te filmen en online beschikbaar te stellen. Deelnemers krijgen deze opname ook mee om zelf via eigen kanalen te delen. Meer info over de samenwerking met 1Twente staat hier.

Exposeren

Exposeren van gemaakt werk kan gelukkig nog steeds, en is een corona proof activiteit. Wil je je expositie aanmelden? Heb je vragen? Roos kan met je meedenken, en is bereikbaar via exposities@wakenschede.nl.

Eigen activiteiten

Ook is het mogelijk activiteiten die je zelf organiseert tijdens de WAK aan te melden. Indien je hierover even wil afstemmen, of vragen hebt, kan je contact openen met Harma via productie@wakenschede.nl.

Doe jij mee?

Tijdens de WAK zijn in heel Enschede activiteiten te bezoeken waarbij de passie en het plezier van amateurkunst centraal staan. Als WAK Enschede sluiten we hiermee aan bij de landelijke campagne ‘iktoon’.

Je bent amateurkunstenaar als je in je vrije tijd met muziek, zang, dans, beeldende kunst, theater, fotografie, film, etc. bezig bent. Amateurkunst zegt daarmee niets over het niveau van wat jij doet, alleen dat je er je brood niet mee verdient maar er wel met heel veel plezier mee bezig bent!

Als amateurkunstenaar kan je aan de WAK meedoen door jezelf (als individu, duo, groep of vereniging) in die week te laten zien. Je kan deelnemen door bijvoorbeeld een optreden te geven, een workshop te organiseren of een expositie te regelen.

Het geeft je een (extra) kans om jezelf te laten zien en in contact te komen met een nieuw publiek. Zeker als je meedoet aan een activiteit waar meerdere dingen / acts te zien zijn. Daar komt vaak meer publiek dan bij een optreden van 1 groep.

Door alle activiteiten te verzamelen in 1 programmaoverzicht tonen we hoe mooi en divers het culturele veld van de stad is. Zo promoten we samen het hele culturele veld.

[showhide type=”meer-info-manierendeelnemen” more_text=”Meer lezen over manieren om deel te nemen” less_text=”Tekst verbergen” hidden=”yes”]

Manieren om deel te nemen

Verschillende manieren voor deelname:

 1. In de WAK week heb je toevallig al een optreden of expositie gepland staan – dit hoef je dan alleen nog maar melden
 2. Je organiseert zelf een optreden / expositie / workshop / open repetitie in die week
 3. Je sluit aan bij / werkt samen met één van de opties die op de subpagina’s onder ‘doe mee’ benoemd worden. Dit zijn: podiumplekken, expositieplekken en workshops
 • Maak het niet te moeilijk – Sluit bijvoorbeeld aan bij een van de georganiseerde momenten!
  Deelname aan de WAK hoeft niet veel extra voorbereidingstijd te kosten.
  We weten dat de meeste mensen druk zijn met hun jaarlijkse (vaste) optredens. Een extra optreden in de WAK-week kan dan gezien worden als een extra belasting (van de leden van de vereniging). Maar dit hoeft niet zo te zijn.

  • Beschouw een optreden tijdens de WAK als een extra mogelijkheid om met nieuwe mensen in aanraking te komen (nieuwe samenwerkingspartners en/of nieuw publiek).
   De inhoud van je optreden hoeft dan niet per sé nieuw te zijn.
   Maak gebruik van repertoire dat jullie al hebben en maak het bijvoorbeeld bijzonder door dit op een bijzondere locatie op te voeren, of samen met een andere groep uit te voeren.Maak het voor jezelf extra makkelijk door dit bijvoorbeeld op jullie gewone repetitieavond te doen. Dan is iedereen toch al bij elkaar. De uitdaging is dan alleen om het aantrekkelijk te maken voor publiek. Ga bijvoorbeeld niet in jullie repetitielokaal een open repetitie doen, maar ‘repeteer’ bijvoorbeeld in een café en kondig het aan als (mini-)optreden.
 • Doe mee aan een van de georganiseerde activiteiten.
  Meedoen aan een bestaande evenementen of nieuwe initiatieven heeft voordelen:

  • locatie is al geregeld (of wordt in overleg met jou geregeld)
  • samen op 1 locatie optreden betekent dat je in contact kan komen met nieuw publiek.
   Bij bestaande evenementen is er meestal een bestaand publiek, zoals Kunst in het Volkspark.
   Bij een nieuw initiatief treed je samen met meerdere groepen op 1 moment op (mag samen op het podium, maar mag ook na elkaar geprogrammeerd), zoals bij de Big WAK Night.
   Als iedere groep eigen publiek meeneemt, dan heb je samen een groot publiek.

Wil je weten hoe je dit het beste aan kan pakken? Mail naar info@wakenschede.nl voor overleg.
[/showhide]

.

Aanmelden

Alle info over hoe je jouw deelname kan aanmelden, vind je tzt hier.