WAK-gezichten 2023: Harm – Capoeira Twente

Patty Peppe Photography

Harm – Capoeira Twente

Dat sport en kunst niet ver van elkaar liggen, bewijst Harm Vaneker tijdens de WAK met zijn vereniging Capoeira Twente. Capoeira is een Brazilianse vechtsport die elementen van dans en krijgerschap verbindt op drijvende muziek gemaakt met de berimbau. In tijden van slavernij is capoeira ontstaan als een verdekte wijze om conflicten uit te vechten onder hen die in gevangenschap leefden. “Capoeira is een vechtsport waarin confrontatie en spel zich afwisselen op het ritme van de bijhorende muziek,” vertelt Vaneker. Vandaag de dag is het de nationale vechtsport in Brazilië en een ware cultuurdrager. Vaneker was voor zijn studiestage als gymleraar in Brazilië en kwam zo in aanraking met de sport. “Ik was helemaal verkocht. Het gaat er niet om je tegenstander uit te schakelen, maar te imponeren en met de flow mee te gaan, ook als dat betekent het duel te stoppen.” legt Vaneker uit.

Geïnspireerd door de gezelligheid en fysieke intensiteit van capoeira, begon Vaneker met het opzetten van Capoeira Twente: een open vereniging voor iedereen die de Zuid-Amerikaanse vechtsport wil beoefenen, maar liever in Twente wil blijven. Naast een goede work-out is capoeira ook geschikt voor ontspanning, legt Vaneker uit: “Men is constant in beweging. Echter, voor mij is het ook een manier om mezelf te resetten; ik krijg er levensenergie van en leer wat mijn lichaam kan.”

 

Iedereen die een Braziliaanse vechtsport met zelfverdediging-skills wil leren kennen, is van harte uitgenodigd voor een workshops van Capoeira Twente tijdens de WAK. Deze vinden plaats op woensdagavond 8 juni aan Park de Kotten 319 in Enschede.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*