Engelbert Bouwhuis – Videoclub Bruggert

De filmers van Videoclub Bruggert zijn sinds drie jaar een vast gezicht van de WAK in Enschede. Zo draaien de camera’s onophoudelijk van 1 tot 9 juni. ‘Wij zwermen tijdens de WAK-dagen door de stad en nemen alles op. Daarna wordt van elke deelnemer een fragment in een film vastgelegd.’ Een van hen is Engelbert Bouwhuis, die zijn filmpassie inmiddels al acht jaar kwijt kan bij Videoclub Bruggert.

Engelbert: Filmen met passie

Een van de projecten van de videoclub is het vastleggen van de WAK Nacht, voorheen de Big WAK Night. Dan wordt de binnenstad voor een avond omgetoverd tot één groot podium. Bandjes, zangers, danseressen, toneelspelers, circusartiesten: iedereen komt zijn kunsten laten zien en horen. De leden van Videoclub Bruggert lopen dan overal in en uit en nemen zoveel mogelijk deelnemers op. Engelbert ziet hun deelname als een win-winsituatie: ‘Wij snuiven al filmend heel veel cultuur op en de organisatie is blij met het eindproduct’.

Ook privé staat de 68-jarige grootvader vaak te filmen. Vooral zijn drie kleinkinderen zijn een dankbaar onderwerp. Zo heeft Engelbert al aardig wat Sinterklazen en pakjesavonden gefilmd, dat vindt hij het leukste. En vakanties natuurlijk.

Videoclub Bruggert komt eens in de twee weken bij elkaar. De groep telt nu veertien leden. Van elkaar leren ze over opnametechnieken, geluid, alleen of samen films opnemen, editen met de computer en het toevoegen van titels en overgangen. Niet alleen filmen heeft Engelberts interesse, ook monteren vindt hij ‘mooi werk’. En de gezelligheid na de les, niet te vergeten.

De filmers van Videoclub Bruggert kun je tijdens de WAK overal tegenkomen: bij de opening van een expositie, een optreden en natuurlijk tijdens de WAK Nacht op woensdag 5 juni. Achteraf worden de fragmenten samengevoegd tot een WAK Aftermovie. Deze kun je in de loop van de zomer uiteraard bekijken op de website van WAK Enschede op de home pagina, even naar beneden scrollen.