Handan Polat – Beeldend kunstenaar 

De kunst van Handan Polat is net zo gevarieerd als zijzelf. De ene keer is haar werk grillig, dan weer maakt ze een vrolijk schilderij vol felle primaire kleuren. Een voorkeur voor een techniek of materiaal heeft Handan niet. ‘Ik maak unieke kunst waarin aspecten van mijzelf te herkennen zijn’.

Handan: eigenzinnige kunst vol kleur

De 51-jarige kunstenares weet niet anders dan dat ze creatief is aangelegd. ‘Ik kom uit een kunstzinnige en creatieve familie. Van kinds af aan tekende ik urenlang.’ Handan is autodidact. Toch volgde ze ook workshops bij Nejla Gür, docent aan de Hochschule für Bildende Künste in Braunschweig. Schilderen is voor haar pure ontspanning. Ze raakt er weer van in balans en merkt dat haar hoofd leeg wordt. Thuis had ze te weinig ruimte voor haar hobby, daarom sloot ze zich aan bij het Schildersatelier Hoog en Droog.

‘Ieder heeft een eigen stijl, maar we leren veel van elkaar. En dat maakt het interessant.’ Handans nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ze haar creativiteit op verschillende gebieden kan verkennen. Aan inspiratie en nieuwe ideeën heeft ze geen gebrek. Gelukkig geniet ze er ook nog van om deze te realiseren. Samen schilderen met de andere zes leden van het atelier ziet ze als een groot voordeel. ‘Je kunt elkaar helpen met feedback en zo groeit elke schilder weer verder. Als lid kun je dagelijks terecht in het atelier.’ En op woensdagavond drinken ze samen een kopje koffie en praten ze elkaar bij. Natuurlijk wordt er dan ook geschilderd.

De single moeder van twee volwassen kinderen barst trouwens van de ambities. Zo wil ze een atelier-cafeetje oprichten. Daar ziet ze zichzelf wel workshops aanbieden aan kinderen en volwassenen. Haar belangrijkste doel? Hen inspireren om ook creatief aan de slag te gaan.

Vorig jaar deed Handan voor de eerste keer mee met WAK Enschede, samen met de andere leden van Schildersatelier Hoog en Droog. Dit jaar doet ze ook als individu mee. ‘Bij de WAK kun je jezelf presenteren. Zo leer je ook andere kunstenaars kennen met wie je een netwerk kunt opbouwen of samen dingen kunt ondernemen.’ Haar schilderijen kun je de hele week bewonderen aan de muren van café Jansen en Janssen aan de Oude Markt (individuele expositie) én bij de Openbare Bibliotheek Enschede (met het Schildersatelier Hoog En Droog).