Bregje Scholte – Symfonia Jong Twente (Symfonia Junior)

Met haar 11 jaar is Bregje Scholte dit jaar het jongste gezicht van WAK Enschede. Ze pronkt op de foto met een triangel, want ze is slagwerker bij Symfonia Junior. Hoe ze daar zo bij gekomen is? ‘Ik ging gewoon een paar keer mee met een vriendin naar het orkest. Toen vroeg de dirigent of ik ook mee wilde doen, want ze had nog een slagwerker nodig.’ Hoewel Bregje dat nooit eerder had gedaan, wilde ze het wel proberen.

Bregje: van pianist naar paukenist

Dat bleek zó leuk dat ze stopte met haar pianolessen. Het leukst vindt Bregje dat je samen muziek maakt. Of het nu tijdens de wekelijkse repetitie is of bij een concert: ze heeft veel plezier in het spelen. ‘We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden.’ Toch noemt ze nog een ander voordeel van samen musiceren: ‘Het geeft je vaak veel rust.’

Symfonia Junior is een symfonieorkest voor de jeugd van acht tot vijftien jaar. De muzikale leiding is in handen van dirigente Anke Lefferts. Het aantal leden van het jeugdorkest schommelt tussen de 30 en 40. Symfonia Junior is de kweekvijver voor het ‘grote orkest’ Symfonia Jong Twente. Na hun vijftiende gaat driekwart van de jonge muzikanten verder bij Symfonia Jong Twente. Dat ambieert Bregje ook: ‘We willen allemaal graag naar het grote orkest want dan ga je ook reizen met je orkest en dat lijkt ons allemaal heel leuk!’

En dan zijn er natuurlijk de concerten. Die zijn voor Bregje de hoogtepunten van Symfonia Junior. Zo’n vijf keer per jaar staat ook zij op het podium. Vaak als paukenist. Daarvoor kreeg ze les van Bart van Grinsven, paukenist bij het Orkest van Oosten. Het programma van Symfonia Junior bestaat meestal uit lichtere klassieke stukken. Dat wordt bijvoorbeeld uitgevoerd in het voorprogramma van het grote orkest in het Muziekcentrum van Enschede. Of in zorgcentra, basisscholen en kerken.

Symfonia Junior is de laatste jaren een vaste deelnemer van de WAK in Enschede. Dit jaar kun je op vrijdag 7 juni hun repetitie bezoeken in de Thomaskerk. Lijkt je het leuk om zelf mee te spelen? Kom dan gerust met je instrument meedoen met deze repetitie. Dan ervaar je zelf hoe leuk het is om samen met Symfonia Junior muziek te maken.

[/showhide]