Bas Van Agthoven – Popkoor Liberation

Een onvergetelijke indruk achterlaten bij het publiek. Dat is wat Bas van Agthoven het liefste doet als zanger bij Popkoor Liberation. Muzikaal is de 42-jarige al zijn hele leven. Hij leerde al jong verschillende instrumenten bespelen. Maar pas toen hij ging zingen, viel het kwartje. ‘Zang stond van al die instrumenten toch het dichtste bij me.’

Bas: altijd al muzikaal

Bas wilde na jaren van andere activiteiten weer samen met anderen verhalen en gevoelens overbrengen op zijn luisteraars. Lid worden van een zangkoor lag dus voor de hand. Bij Popkoor Liberation vond hij precies de ambitie die hij zocht. Zij willen namelijk het verhaal van een popnummer aan hun publiek vertellen. Zodat het hen altijd zal bijblijven. Plezier in zingen, muzikaliteit en presentatie staan daarbij centraal.

Sinds een aantal jaar is Bas dus lid van Popkoor Liberation. Daar zingt hij tenor. ‘Ik kan niet zeggen dat ik een uniek talent voor zang heb, maar het brengt me wel hele fijne momenten.’ Vooral de gezelligheid van het gemengde koor spreekt Bas aan. En dat er ondanks de onderlinge verschillen zo’n enorme verbondenheid heerst tussen de zangers.

Zang is overigens niet het enige muzikale talent van deze vader van twee kinderen. Hij slaat bijvoorbeeld regelmatig Afrikaanse ritmes tijdens percussierepetities. Dat geeft hem een plezierige afwisseling met zijn werk als ICT-medewerker in het MST-ziekenhuis.

Popkoor Liberation is met ruim 50 leden een van de grotere koren van Enschede. Zij repeteren wekelijks onder leiding van hun dirigente Roos te Marvelde en pianiste Astrid Aalders in Prismare in Roombeek. Uiteenlopende popsongs uit voorgaande decennia komen voorbij: van The Beach Boys tot The Common Linnets. Enthousiasme is hun speerpunt.

Dat enthousiasme bracht Popkoor Liberation bijvoorbeeld al naar Amusing Hengelo, korenfestivals, zorgcentra en zelfs naar Brugge voor een koorreis. En nu doet het koor opnieuw mee aan de WAK in Enschede, nadat ze al aan meerdere edities heeft meegedaan. Dit jaar treden ze samen met Shantykoor Wrakhout en Vrouwenkoor Typisch op in het Muziekcentrum (onderdeel van het Wilminktheater) op dinsdag 4 juni. Waarom je volgens Bas moet komen luisteren? ‘Omdat we zo’n afwisselend en energiek programma hebben!’