Frank Veltkamp – KEBH (Koninklijke Enschedese Burgerharmonie)

Frank Veltkamp zal zichzelf niet zo noemen, maar eigenlijk is hij multi-instrumentalist. Hij speelt namelijk tenorsax én klarinet. En dat is handig als je bij een harmonieorkest als de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie (KEBH) zit. Frank is in 2013 bij de vereniging gekomen. Omdat hij bij KEBH al eens inviel op tenorsax kende hij de vereniging al een beetje. Dat maakte het makkelijker om toch aan zijn muziekkriebels toe te geven en lid te worden.

In zijn muzikale ontwikkeling werd de 45-jarige Frank vooral geïnspireerd door zijn vader. Die speelde namelijk orgel en tenorsax. Frank leerde dus al jong verschillende instrumenten bespelen. Orgel, klarinet en uiteindelijk tenorsax. Voor de overstap naar tenorsax volgde hij zes jaar lang klarinetlessen bij Bertus Hofman aan de muziekschool. Beide instrumenten heeft hij nog altijd goed in de vingers. “De dirigent bepaalt samen met mij wat ik speel. Klarinet of tenorsax, net wat er nodig is voor een concert.”

“De KEBH is een moderne vereniging die naar de toekomst kijkt en niet blijft hangen in tradities.” Frank legt meer uit over het maken van producties. Nee, geen concerten, maar producties. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met een thema, zoals bij ‘Disco Inferno’. De KEBH speelde toen popmuziek uit de jaren ’80, ondersteund door zangers en extra muzikanten. De repetitiezaal in het Bonhoeffer College werd omgetoverd tot dansvloer die linea recta uit de 80’s kwam. “De aankleding, licht en geluid, er werd zelfs een bar geplaatst. Kortom, alles was top.”

Hoewel het grootste deel van de tijd dus opgaat aan muziek maken, is er zeker ook tijd voor gezelligheid. En alle leden zijn ook nog eens vrijwilliger, in een commissie bijvoorbeeld. “Zelf zit ik bij de commissie Artcom. Dit is de artistieke commissie die samen met de dirigent de muzikale lijn bepaalt voor de toekomst.” Daarbij werkt Frank veel samen met Jos Pijnappel, de nieuwe dirigent. “Persoonlijk vind ik hem een topdirigent. Elke week leer ik iets van hem en hij houdt de repetities boeiend.” Maar de KEBH zet graag grensoverschrijdende producties neer en daar zijn specialisten voor nodig. Dus komen er ook regelmatig gastdirigenten over de vloer.

Tot nu toe doet de KEBH ieder jaar mee aan de WAK. Dit jaar organiseren ze op donderdag 7 juni een open repetitie. Zo kan iedereen, van jong tot oud, samen met het orkest muziek komen maken. Of lekker luisteren, dat mag natuurlijk ook.