Mevrouw van der A – Leuverink | Amateurkunst op je honderdste

 

Het oudste gezicht van de WAK vierde dit jaar in april haar honderdste verjaardag. Marie van der A-Leuverink woont in Zorgcentrum de Posten en heeft een indrukwekkende staat van dienst als amateurkunstenaar. Ze heeft namelijk maar liefst 70 jaar ervaring met handwerken. En dat laat ze graag zien.

Stralend haalt ze in haar woonkamer het ene na het andere breisel tevoorschijn. Een mintgroene das. Een sjaal met verschillende kleuren groen en roze. Een blauwe das. Ze werkt aan verschillende dingen tegelijk, die in zwarte plastic mandjes naast haar stoel staan. ‘Even zoeken. Hier zit ook nog wat in.’ Met zorg rommelt ze wat in het mandje op haar schoot. ‘Dit heb ik ook gemaakt.’ Ze vouwt een blauw kindertruitje met witte strepen uit. Mevrouw van der A heeft alles zelf gebreid, behalve kragen en mouwboorden. Drie keer per week gaat ze naar de handwerkclub van de Posten. Daar krijgt ze hulp bij de lastige breimanoeuvres, zoals die kraagjes.

Honderd jaar geleden werd Marie van der A-Leuverink geboren in Oldenzaal. Op haar zesde verhuisde het gezin naar Enschede, waar haar vader in de Menko-fabriek kwam te werken. Zij werkte later zelf ook in de textiel. De spoelerij van textielfabriek Gerhard Jannink & Zonen werd haar werkplek. Met plezier vertelt ze over haar tijd daar. Een anekdote over de Tweede Oorlog volgt, dat ze als achttienjarige eten moest halen bij een boer in Borculo. Onderweg zag ze angstig hoe Duitsers in de bus alle tassen doorzochten. ‘Nu weet ik niets meer te vertellen.’ Toch deelt Mevrouw van der A na wat vragen hoe bijzonder haar 100ste verjaardag was, dat er familie uit alle vijf generaties aanwezig was. De bloemen en boeketten stonden verspreid tot aan de deur van de woonkamer. Ze laat trots de brief van de koning lezen en pakt de glinsterende diadeem die ze op haar verjaardag droeg.

De handwerkclub waar ze drie keer in de week heen gaat is één van de vele voorbeelden van creatieve tijdsbesteding in Zorgcentrum De Posten. Activiteitenbegeleiders houden zich vaak creatief bezig met bewoners, zoals schilderen, knutselen, handwerken, bewegen en muziek. Daarnaast is er in de huiskamers en bij dagbesteding volop ruimte voor creatieve uitdagingen. Bij De Postenclubs wordt er geschilderd, gehandwerkt, koersbal gespeeld, gekaart en yoga en tai chi gedaan. ‘Ik leg graag een kaartje,’ aldus Mevrouw van der A.

Terugkerende thema’s zoals Burendag en de Verjaardag van het Huis worden ook gevierd in de Posten, vaak met een creatieve invulling. Dit jaar valt de Verjaardag van het Huis midden in de Week van de Amateurkunst. De handwerkclub van Mevrouw van der A doet dit jaar mee. Ze krijgt beslist een mooi plekje om daar haar dassen en truien aan de wereld te tonen. Hoewel ze dan nog wel even door moet breien, want de interviewster, de fotograaf én de Coördinator Welzijn van de Posten kregen alledrie een kleurrijke das mee. Een mooi aandenken aan een ontmoeting met een bijzondere amateurkunstenaar.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*