WAK 2020 wordt uitgesteld

Logo Week van de Amateurkunst Enschede

Het coronavirus gaat door het land. De gevolgen voor iedereen en dus ook voor de culturele sector zijn groot. Musea, podia, muziekscholen etc waren dicht tot 1 juni. Verenigingen konden niet repeteren en moeten hun optredens annuleringen. Dit is een persoonlijk drama voor alle betrokkenen. Maar onze gezondheid is prioriteit.

De WAK (Week van de Amateurkunst) heeft een lange voorbereidingstijd. Vanaf december waren we achter de schermen al aan de slag. Alle tijd die we dan hebben, hebben we ook echt nodig om dit evenement neer te kunnen zetten. Daarom hebben we bij de start van de Covid-19 crisis moeten besluiten dat we de WAK niet door laten gaan in juni, maar verplaatsen naar het najaar. De exacte data volgen later. Maar waarschijnlijk wordt dat ergens in oktober of november.

EDIT: de WAK 2020 is gepland van za 31 okt – zo 8 nov 2020.

 

Enkele overwegingen bij dit besluit:

  • Het doel van de WAK is om veel mensen naar optredens etc te laten komen. We weten nog niet hoe lang de epidemie gaat duren, maar dat deze in juni voorbij is, leek erg onlogisch. We willen geen zaal vol mensen krijgen waarvan er 1 achteraf nog ziek blijkt te zijn.
  • Verenigingen konden niet repeteren, en zich dus niet voorbereiden op een optreden.
  • Het was lang onduidelijk wanneer de grote culturele instellingen zoals theaters en musea weer open mochten. Met veel van die organisaties hadden we afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van een ruimte/zaal of het aanbieden van een workshop. Hierover is nu ook geen zekerheid.
  • Het ziekenhuis heeft al laten weten geen expositie te kunnen laten plaatsvinden. Heel erg begrijpelijk.
  • Ook andere locaties zijn onzeker, zoals de horeca.

Een deel van de deelnemers had zich al aangemeld voor de WAK via het deelnameformulier. Een ander deel was hier nog mee bezig.

Alle aanmeldingen komen hierbij te vervallen. Als we een datum hebben voor het najaar, zal er ook een nieuw aanmeldformulier komen.

  • De WAK Nacht op woensdag 10 juni gaat bij deze dus ook niet door. Dit onderdeel willen we meenemen in de WAK plannen voor het najaar. Hiervoor wordt dan een nieuwe oproep gedaan.
  • Ook Kunst in het Volkspark is geannuleerd. Volgend jaar wordt de samenwerking tussen Kunst in het Volkspark en de WAK weer opgepakt.

De deelnemers die over een van deze twee onderdelen contact hadden met ons, zijn uiteraard welkom om zich weer aan te melden met een activiteit zodra we de nieuwe WAK data hebben. Wat de samenwerkingsmogelijkheden voor de WAK in het najaar precies zijn kunnen we nu nog niet zeggen.

Natuurlijk zijn alle organisaties vrij om te bepalen of ze een eigen georganiseerde activiteit in juni door laten gaan of niet. Wij gaan echter voor juni geen gezamenlijke WAK krant maken en ook de activiteiten niet op de WAK website plaatsen.

Laat je jullie activiteit wel doorgaan, dan vragen we je om dit zelf te gaan promoten. Meld dit dan aub ook via info@cultuurinenschede.nl, zodat we jullie activiteit nog wel via de Cultuur-in-Enschede social media kunnen delen!

Laat tenslotte het ook weten als je toffe online activiteiten hebt, waarmee je nu (of in de periode tot aan juni) mensen wilt bereiken die thuis moeten blijven. Deze delen we graag.

We hopen op jullie begrip.