Schrijfwedstrijd

Winnaars schrijfwedstrijd bekend!

De 23 verhalenschrijvers die hun verhaal inzonden voor de schrijfwedstrijd hebben allemaal hun eigen draai gegeven aan het thema ‘Samen’. De jury prees dan ook de originaliteit van de verhalen, die qua onderwerp en stijl erg uiteenliepen. Als winnaar koosde vijfkoppige jury dit jaar de Vlaamse Regine Ryckoort met haar verhaal ‘Alleen wij samen’. Het publiek stemde maar liefst 412 keer op de vijf genomineerde verhalen. De meeste stemmen kreeg Yasmin Haidar Khalaf voorhaar verhaal ‘Omar en zijn trouwe vriend’.

Prijsuitreiking WAK schrijfwedstrijd 2017
Bibliotheekdirecteur Gerard Kocx (l) reikt de juryprijs uit aan Regine Ryckoort en de publieksprijs aan Yasmin Haidar Khalaf.

Ruim 35 mensen hoorden woensdagavond 7 juni in de Wintertuin van de Wonne hoe Regine Ryckoort en Yasmin Haidar Khalaf de juryprijs en publieksprijs wonnen. Bibliotheekdirecteur en presentator van de avond Gerard Kocx mocht hen als eerste feliciteren met hun winnende verhalen. Beide dames kregen vervolgens de gelegenheid om hun verhaal voor te dragen. Een derde voordracht was voor stadsdichter Margót Veldhuizen. Zij schreef speciaal voor de prijsuitreiking het gedicht ‘Samen’ (het gedicht staat in zijn geheel hieronder). Een speciale aanmoediging was er voor Musa Urhan met het verhaal ‘Samen’ over Syrië.

De schrijfwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd in het kader van de Week van de Amateurkunst, samen met partners Bibliotheek Enschede, Huis-aan-huis Enschede en Boekhandel Broekhuis. Elk jaar wordt er een thema vastgesteld, dit jaar was dat ‘Samen’. Uit de inzendingen kiest een jury vijf genomineerden waar het publiek vervolgens op mag stemmen. De jury- en publieksprijs zijn tot nu toe altijd gewonnen door verschillende deelnemers. Dit jaar bestond de jury uit: Trudie Lucardie (Stichting Literaire Manifestaties Enschede), Hanneke Mentink (voormalig communicatieadviseur Bibliotheek Enschede), Mykos Teuben (Boekhandel Broekhuis), Bram Mieras (docent Nederlands Vavo Lyceum Enschede) en Catharina Broekman (communicatieadviseur Bibliotheek Enschede).

 

Samen

Zij past zich aan, haar tred is net zo klein
als die van hem, terwijl hij vroeger
een hardloper was met menig medaille
in de kast, uit het zicht dat wel
een wandelstok is nu zijn metgezel.

Zij draagt de volle tassen
met groente, vis en fruit
kookt iedere dag gezond
elk jaar nog met elkaar, dat telt voor twee.

Hun dochter woont in Canada
ze zien elkaar want skypen vaak
zij prijzen zich gelukkig
menigeen op deze leeftijd is alleen.

Hij leest haar dagelijks voor uit de krant
zij vindt het weinig interessant
maar doet alsof het boeiend is
voelt vaak het schrijnend gemis
naar hoe het vroeger was.

Het samen lopen over het wijde strand
dansen, praten tot in late uren
de morgen leek ver weg
zij waren jong en niet van steen,
de tijd vloog heen, waarom zo snel
vraagt zij zich af.

Zij zucht, hij zwijgt, zet thee
het koekje hoeft zij niet
hij neemt ze alle twee.

Voor de uitreiking winnaar schrijfwedstrijd ‘Samen’
Week van de Amateur Kunst

Margót Veldhuizen Stadsdichter 2017/2019


Kom jouw favoriete schrijver aanmoedigen!

Afgelopen weken hebben schrijvers hun verhaal met het thema ‘Samen’ kunnen inzenden om mee te dingen naar de hoofdprijs van de WAK Schrijfwedstrijd.

Inmiddels zijn de publieksstemmen uitgebracht, heeft de jury gediscussieerd en is bekend wie de winnaars zijn. Wie oh wie? Dat maken we op woensdag 7 juni bekend tijdens de prijsuitreiking. Dit is om 20:15 uur in de Wintertuin van locatie De Wonne aan de Noorderhagen 25 in Enschede. Graag tot dan!

Natuurlijk kun je alle verhalen nog lezen op deze pagina. Uit alle inzendingen heeft de vakjury de volgende 5 verhalen genomineerd :

1. Alleen wij samen – R. Ryckoort – Winnaar juryprijs

2. Schaduwbeeld – Doortje Stam

3. De Afslag – Linsey Knol

4. Samen – Andrea Bos

5. Omar en zijn trouwe vriend – Yasmin Haidar Khalaf – Winnaar publieksprijs


Schrijf een verhaal over ‘samen’

De WAK (Week voor de Amateurkunst) Enschede, die gehouden wordt van 3 t/m 11 juni, organiseert in samenwerking met Huis aan Huis Enschede, Boekhandel Broekhuis en de Bibliotheek Enschede weer de jaarlijkse schrijfwedstrijd. Het thema van dit jaar is ‘SAMEN’ en iedereen kan mee doen.

Doe mee, stuur je verhaal in en maak kans op verschillende prijzenpakketten, samengesteld door Boekhandel Broekhuis en Bibliotheek Enschede.

Wat moet je doen?

Schrijf (alleen of samen) een mooi, lief, droevig, romantisch, komisch, informatief, spannend of anderszins pakkend verhaal van maximaal 500 woorden met het thema: ‘Samen’.

Stuur je verhaal zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór de sluitingsdatum van vrijdag 5 mei naar: schrijfwedstrijd@wakenschede.nl of lever het als je liever in de pen klimt, in bij Bibliotheek Enschede, t.a.v. C. Broekman.

De jury maakt de winnaars bekend tijdens de speciale ‘Big WAK Night’ op woensdag 7 juni. De winnende verhalen worden gepubliceerd op de websites van Bibliotheek Enschede, Boekhandel Broekhuis en Huis aan Huis Enschede. De winnaar wint naast het prijzenpakket en de eeuwige roem, een mooi artikel in de Huis aan Huis. Voor meer informatie over de schrijfwedstrijd en het programma van de WAK, en houd je de site van de Bieb in de gaten. Natuurlijk kun je WAK Enschede en Bibliotheek Enschede ook volgen op Facebook om op de hoogte te blijven.

 


Prijsuitreiking tijdens Big WAK Night op 7 juni

De prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd is op woensdag 7 juni 2017 tijdens de Big WAK Night in de Wintertuin van De Wonne aan de Noorderhagen 25 tussen 20:15 en 21:00 uur. De presentatie is in handen van Gerard Kocx.

De 5 beste verhalenschrijvers worden uitgenodigd om op deze speciale avond aanwezig te zijn. De winnaar leest zijn eigen verhaal voor.

In het kader van de Big WAK Night zijn er in de Wonne verschillende dansacts  en ook rondom de Oude Markt zijn er diverse acts van bands, singer songwriters, theatergroepen en koren. Benieuwd wat er allemaal te zien is? Bekijk het programma hier.